Er is nog zoveel leuks te leren!

Bestellijst

Geen bestellingen

Persoonlijke Ontwikkeling

Persoonlijke Ontwikkeling

Aan jezelf werken, zorgen dat je goed in je vel steekt, daar is nooit iemand te oud voor. In deze tijd is het zelfs belangrijker dan ooit en niet aan leeftijd gebonden. Bij de Volksuniversiteit is er dan ook veel aandacht voor je eigen ontwikkeling. Ondermeer met trainingen over positieve psychologie, astrologie en mindfulness voor het gezin. Doel bij alles is dat je jezelf beter leert kennen en krachtiger  en zelfbewuster in het leven staat. 

2 x Sneller lezen - 3 x Beter onthouden

In deze intensieve snelleestraining leert u sneller lezen,  hoofd- en bijzaken te scheiden en doeltreffend tot de kern door te dringen. Mindmapping is een creatieve denk- en notitiemethode, waarbij u het onderwerp centraal plaatst en een netwerk van sleutelwoorden en symbolen opbouwt. Zo ontstaat een kaart (Map) van uw gedachtepatronen (Mind).
Geheugentraining. Met geheugentechnieken, bijv. een systeem om getallen te houden en het Roman Room systeem om zaken in een bepaalde volgorde te onthouden. Na deze actieve cursus kunt u tenminste 2 maal zo snel lezen, terwijl u de informatie goed opneemt. U leert slimmer onthouden en op een handige manier notities maken. Ary Velstra combineert Snellezen met de voordelen van MindMappen in deze training. Hij geeft al jaren snellees en mindmap trainingen (zowel traditioneel met kleurstiften, als digitaal) aan studenten, docenten, en in het bedrijfsleven. De toepassing voor de eigen specifieke leerdoelen draagt hij over aan de hand van een gestructureerde combinatie van anekdotes, scenario's en oefeningen. Lesmateriaal € 5,00 contant.

Meer informatie
Dinsdag 28 september 2021
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 50,00
Dhr. A. (Ary) Velstra
19:15 - 21:45
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
De kracht van kleding en kleur
De kracht van kleding en kleur
Cursuscode: AP005

 

Ontdek de 10 geheimen van goed gekleed gaan.
Met kleding en kleur draag je uit hoe je wilt overkomen en wat je wilt uitstralen. Kleding is daarmee een belangrijk en krachtig communicatiemiddel. Wil jij weten hoe jij je opvallend goed kunt kleden, zodat jij met jouw outfit het verschil maakt en meer zichtbaar bent? Schrijf je dan in voor de interactieve lezing ‘De Kracht van Kleding en Kleur’. 
Imagostylist Berna de Jong laat je in deze interactieve lezing kennismaken met de wereld van kleding en kleur. Aan de hand van de 10 geheimen van goed gekleed gaan krijg je inzichten hoe je kledingkeuzes kunt maken voor een zelfverzekerde en krachtige uitstraling. Je krijgt tips en doet oefeningen zodat je een indruk krijgt hoe kleding en kleur(en) voor jou kunnen werken. Bovendien bespreken we het belang van eerste indruk, elementen van kleding, kleurenleer, het effect van kleur, kledingstijlen,  stylingregels, garderobebasics. Na deze interactieve lezing:
•          Heb je meer kennis van het begrip ‘eerste indruk’ en de rol die kleding hierbij speelt;
•          Ken je de 5 elementen van kleding;
•          Ken je het onderscheid tussen warme en koele kleuren;
•          Weet je hoe je kleur en contrast kunt inzetten bij het vergroten van jouw zichtbaarheid;
•          Ken je het onderscheid tussen verschillende kledingstijlen;
•          Ga je naar huis met praktische tips voor het samenstellen van een succesvolle garderobe.

 

Meer informatie
Donderdag 7 oktober 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. B. (Berna) de Jong
19:30 - 21:30
Locatie: Huis van Eemnes (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Een praatje houden
Een praatje houden
Cursuscode: AP007

Een speech houden, een woord van dank uitspreken of een instructie geven; het kan je zomaar overkomen dat je het woord moet voeren. Hoe zorg je er dan voor dat het allemaal overtuigend klinkt?  In deze cursus leer je met een mix van theorie en praktijkoefeningen om een gestructureerde en inspirerende presentatie te geven. Aan het eind van de cursus zal je goed voorbereid voor een groep staan en er naar uitzien om op een eigen en ontspannen wijze een praatje te houden.

Meer informatie
Maandag 25 oktober 2021
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 50,00
Mw. G. (Gisele) Noordzij
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Praktische astrologie I
Praktische astrologie I
Cursuscode: AP017

Ben jij altijd al geïntrigeerd door sterrenstanden en de waarheid achter sterrenbeelden en horoscopen? Dan is deze compacte cursus echt iets voor jou! In vier avonden verdiepen we ons in de rol en betekenis van de belangrijkste bouwstenen van de geboortehoroscoop. Daarbij komen o.a. de dierenriemtekens (sterrenbeelden), de vier elementen, de zon, de maan en de planeten aan bod. We werken en oefenen tijdens de gehele cursus met de eigen geboortehoroscoop, waardoor de lesstof heel persoonlijk en praktisch op jouw leven toegepast kan worden. Er is geen astrologische voorkennis nodig en het is niet nodig om over een astrologisch computerprogramma te beschikken. Wat je wél moet weten, is je exacte geboortetijd (op te vragen op het gemeentehuis). De tekening van je geboortehoroscoop wordt tijdens de eerste les uitgedeeld (gratis). Je werkt met een syllabus à € 10 euro (op de eerste lesavond contant te voldoen aan de docent).

Meer informatie
Woensdag 27 oktober 2021
1 les van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 19:30
Prijs: € 82,00
Mw. S. (Sylvia) Slegers
19:30 - 21:30
Locatie: Brinkhuis Laren (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
Richting Geluk 1 – Mijn eigen kunnen

Mijn eigen kunnen – is de eerste van 3 workshops vanuit de positieve psychologie, die Volksuniversiteit Het Gooi organiseert. In deze workshop werken we toe naar het verkrijgen van inzicht in de sterke punten en talenten van de deelnemers. Hoe kunnen we deze inzetten en verder ontwikkelen? ‘Ik bewonder mijn beste vriendin enorm. Zij sport regelmatig, is goed in haar baan, verzorgt alle etentjes tot in de puntjes en heeft ook nog eens 4 kids en 6 kleinkinderen. Maar waar ben ik nu eigenlijk goed in? Daar kan ik zo 1,2,3 geen antwoord op geven. Bovendien; wie schept nou op over waar hij goed in is, dat is de arrogantie ten top….’ Is het arrogantie of zelfverzekerdheid wanneer je benoemt waar je goed in bent? Wij nuchtere Nederlanders zijn van huis uit bescheiden en scheppen niet zo snel op. Wij richten ons eerder op onze zwaktes. Maar er valt juist meer te behalen wanneer je je sterke punten verder ontwikkelt. In deze interactieve workshop ga je aan de slag om te ontdekken welke jouw sterke punten zijn. Je leert jezelf nóg beter kennen en ervaart hoe je jouw kracht verder kan ontwikkelen. De 3 workshops ‘Richting Geluk’ staan op zichzelf maar zijn ook als serie te volgen.

Meer informatie
Dinsdag 2 november 2021
1 workshop van 2,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 25,00
Mw. K.A. (Kim) Breuls
19:30 - 22:00
Locatie: Huis van Eemnes (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Ruimte in agenda en mailbox
Ruimte in agenda en mailbox
Cursuscode: AP027

Sinds de coronacrisis zijn we digitaler dan ooit. Appgroepen vol berichten, mailboxen en online meetings zijn onderdeel van het nieuwe normaal. Wil  je overzicht houden in de brij van informatie, efficiënt kunnen werken én werk- en privétijd gescheiden houden? Word je gek van je mailbox, wil je niet meer geleefd worden door je agenda en meer tijd voor jezelf overhouden? Volg dan deze workshop van Marit Fakkeldij van Opgeruimd Advies. Een praktische training met je eigen agenda en mailbox voor een concreet resultaat.

Meer informatie
Vrijdag 12 november 2021
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 35,00
Mw. M. (Marit) Fakkeldij
10:00 - 12:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Je intuïtie als raadgever
Je intuïtie als raadgever
Cursuscode: AP013

Ken je dat? Je hebt zo’n gevoel dat er iets niet klopt. Je luistert er niet naar en achteraf kun je je wel op de kop slaan. Je wist het! Dit is je intuïtie, de manager noemt dat z’n fingerspitzengefühl. Je intuïtie is je innerlijk weten, oftewel je gevoel volgen. Door je intuïtie te ontwikkelen neem je beslissingen die voor jou kloppen en ontstaat er meer ruimte voor jou, hoe jij wilt leven en hoe jij wilt zijn in je werk. Erg waardevol dus. Wil jij uit het hoofd, in je gevoel? Wil jij meer verbinding met jezelf? Schrijf je dan nu in, want tijdens deze cursus gaan we een laagje dieper. Door ervaringsgerichte oefeningen ga je kennismaken met jouw intuïtie, je leert hoe je kunt herkennen of iets waar is voor jou of niet en je gaat oefenen met het volgen van je gevoel. Je kunt er meteen mee aan de slag en het toepassen in je praktijk.

Meer informatie
Maandag 15 november 2021
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 45,00
Mw. drs. A. (Annelita) Reinders
19:15 - 21:15
Locatie: Pastoraal Centrum Mariakerk (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Richting Geluk 2 – Doelen zetten en behalen

Welke doelen heb jij jezelf gesteld voor de komende tijd, of zelfs de komende jaren? Of is er niets waar je naar toe werkt? In deze workshop ontdekken we wat jouw doelen zijn en ontwikkelen we vaardigheden om deze te behalen. ‘Deze week ga ik 3 keer sporten, gezond eten en 1 boek uitlezen. Deze keer gaat het echt lukken, dat beloof ik mezelf!’ Velen zullen het herkennen, we stellen doelen en zetten die na 3 dagen alweer overboord. Zoals onze goede voornemens op 1 januari, of ergens een frisse start mee maken. Of je wilt je op bepaald vlak ontplooien maar hebt geen idee welke stappen nodig zijn om dit te bereiken. Maar welke doelen zijn nu werkelijk belangrijk voor jou? In deze interactieve workshop richten we ons op de grotere doelen in het leven, vertalen deze naar kleinere doelen zodat ze behapbaar en realiseerbaar worden. De workshop helpt bij het vinden van antwoorden, zodat je jouw gestelde doelen de komende periode daadwerkelijk kunt bereiken. De 3 workshops ‘Richting Geluk’ staan op zichzelf maar zijn ook als serie te volgen.

Meer informatie
Dinsdag 16 november 2021
1 workshop van 2,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 25,00
Mw. K.A. (Kim) Breuls
19:30 - 22:00
Locatie: Huis van Eemnes (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Je intuïtie als raadgever
Je intuïtie als raadgever
Cursuscode: AP014

Ken je dat? Je hebt zo’n gevoel dat er iets niet klopt. Je luistert er niet naar en achteraf kun je je wel op de kop slaan. Je wist het! Dit is je intuïtie, de manager noemt dat z’n fingerspitzengefühl. Je intuïtie is je innerlijk weten, oftewel je gevoel volgen. Door je intuïtie te ontwikkelen neem je beslissingen die voor jou kloppen en ontstaat er meer ruimte voor jou, hoe jij wilt leven en hoe jij wilt zijn in je werk. Erg waardevol dus. Wil jij uit het hoofd, in je gevoel? Wil jij meer verbinding met jezelf? Schrijf je dan nu in, want tijdens deze cursus gaan we een laagje dieper. Door ervaringsgerichte oefeningen ga je kennismaken met jouw intuïtie, je leert hoe je kunt herkennen of iets waar is voor jou of niet en je gaat oefenen met het volgen van je gevoel. Je kunt er meteen mee aan de slag en het toepassen in je praktijk.

Meer informatie
Vrijdag 19 november 2021
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 45,00
Mw. drs. A. (Annelita) Reinders
10:00 - 12:30
Locatie: Pastoraal Centrum Mariakerk (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Richting Geluk 3 – Balans en innerlijke rust

Tegenwoordig zijn we drukker dan ooit. Ondanks dat we meer vrije tijd hebben, voelt het alsof we voor alles tijd tekort komen. Er zijn meer ‘moetjes’ en we zijn altijd en overal bereikbaar. In deze workshop leren we vaardigheden om innerlijke rust en balans te vinden. Aan bod komt de hedendaagse problematiek van ‘het te druk zijn’ en het belang van ontspanning. ‘De telefoon gaat, terwijl je een gesprek voert met je partner en de timer piept van de oven. Je werpt een blik op de agenda op de koelkast en raakt overspoeld… Waar haal ik de tijd vandaan om al deze dingen te doen?’ Bij overvolle agenda’s en stress zijn balans en ontspanning cadeautjes die we onszelf elke dag mogen geven. Deze interactieve workshop reikt daarvoor praktische tools aan. Zoals technieken om het hoofd ’s avonds te ontspannen en hoe je ervoor zorgt om elke dag een geluksmoment voor jezelf te creëren. De 3 workshops ‘Richting Geluk’ staan op zichzelf maar zijn ook als serie te volgen.

Meer informatie
Dinsdag 30 november 2021
1 workshop van 2,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 25,00
Mw. K.A. (Kim) Breuls
19:30 - 22:00
Locatie: Huis van Eemnes (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >

Pagina's