Welkom,
In 2021 hebben Volksuniversiteit Naarden-Bussum en Volksuniversiteit Het Gooi elkaar eens diep in de ogen gekeken en zowaar: er ontstond iets moois. In recordtempo en in voorbeeldige harmonie hebben we onze twee organisaties in elkaar geschoven tot een uiterst toekomstbestendige nieuwe Volksuniversiteit Het Gooi, waarmee we onze cursisten in de hele regio beter kunnen bedienen. Van Volksuniversiteit Het Gooi naar De Volksuniversiteit van het Gooi; we zijn er best een beetje trots op. En het heeft ook veel opgeleverd: een record-aantal cursussen, lezingen, wandelingen en workshops, een ruimer aanbod aan cursuslocaties en door het grotere bereik ook de zekerheid dat meer activiteiten probleemloos door kunnen gaan.

Meer dan honderd jaar geleden werd de eerste Volksuniversiteit opgericht in Amsterdam met als doelstelling “bijdragen aan de ontwikkeling van de totale persoonlijkheid van de mensen in ons land, ongeacht hun afkomst, hun religieuze of politieke overtuiging. Niet alleen door kennisoverdracht, maar ook door hun inzicht te verruimen in geestelijke en kunstzinnige stromingen en in de maatschappelijke ontwikkelingen”. En meer dan honderd jaar later, volledig gedragen door vrijwilligers, zonder subsidie en zonder winstoogmerk, maken we dat nog steeds waar. Al heeft het wat zwaardere thema ”volksverheffing” wel plaatsgemaakt voor “plezier in iets nieuws leren”. En “iets nieuws” mag u gerust heel ruim interpreteren, want wij staan voor een breed, hoog kwalitatief en betaalbaar aanbod, en altijd bij u om de hoek. Klassieke filosofie en literatuur? Hebben we. Talen? Uiteraard. Schilderen? Natuurlijk. Yoga? Zeker wel. Fotografie? Ook, ja. En lezingen over duurzaamheid, kunst, muziek en wat niet al. Maar ook pure ontspanning: bridge, wandelen met gelijkgestemden, lekker buiten zijn. En ook verdiepen  we ons in de historie van onze eigen regio, zoals komend seizoen met het thema 'Industrieel Erfgoed'.
Het is ieder jaar weer een hele toer om een mooi en interessant programma samen te stellen, maar we hebben er ook een hoop plezier in. En daar gaat het om. Want ons motto blijft: Er is nog zoveel leuks te leren!

John Gardner, voorzitter Volksuniversiteit Het Gooi