Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MU039

Muziek van Levant tot Andalusië

Muziek van Levant tot Andalusië
Cursuscode: MU039

Men spreekt in Europa graag over de joods-christelijke wortels van onze cultuur. Daarin ontbreekt een derde grote invloed: de Arabisch-islamitische. Via Constantinopel, Sicilië en Andalusië werd Europa eeuwenlang beïnvloed door de verschillende culturen van het Midden-Oosten. De overdracht vond soms plaats met vreedzame uitwisseling, soms met oorlogen en conflicten, zoals de kruis­tochten of de Ottomaanse opmars in Europa. Met veel teksten, beeld­materiaal en muziekvoorbeelden wordt het belang van die culturele invloed geschetst.

Lezing 1: De reis begint in de Levant, het gebied aan de oostelijke Middellandse Zeekust, bakermat van Torah, Bijbel en Koran. En eveneens de bakermat van verschillende muziekculturen, van veel muziekinstrumenten en van het belang van muziek in een samenleving.

Lezing 2: De overdracht van deze cultuur verliep op verschillende manieren en momenten, voornamelijk via Constantinopel, Sicilië en Andalusië. Van al deze plaatsen wordt de cultuur geschetst en naar het grote belang voor de West-Europa gezocht.

Lezing 3: Muziek is filosofie. Dat wisten de oude Grieken al en de Arabieren namen dat over. Via deze laatsten, met name in Andalusië, konden wij kennismaken met die ideeën. Vertaalde manuscripten baanden de weg in onder andere Cordoba en Toledo.

 

Dinsdag 11 april 2023
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 55,00
Dhr. W. (Willem) Bruls
10:00 - 12:00
Locatie: Brinkhuis Laren (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
W. (Willem) Bruls
W. (Willem) Bruls