Er is nog zoveel leuks te leren!

Bestellijst

Geen bestellingen

Overig

Het Franse chanson
Het Franse chanson
Cursuscode: MA023

In deze cursus presenteert Musicologe Henriët Griffioen de geschiedenis van het Franse literaire chanson vanaf de Middeleeuwen tot nu. Al in de 11e eeuw lieten troubadours hun chansons over liefde en maatschappij horen in paleizen en kastelen. Maar ook tijdens de Franse Revolutie en de roerige jaren ’60 van de 20e eeuw speelden chansons een belangrijke maatschappelijke rol. Het Franse chanson werd ook internationaal een begrip, mede dankzij het cabaret en de revue. Dankzij chansonniers als George Brassens, Barbara en Jacques Brel vindt een terugkeer naar het literaire chanson plaats. 

 

Meer informatie
Vrijdag 29 oktober 2021
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 49,00
Mw. Drs. H. (Henriet) Griffioen
10:00 - 12:00
Locatie: Brinkhuis Laren (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Maestro, het onvoorstelbare leven van de violist Paul Godwin

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog vertrekt het tienjarige Pools-Joodse wonderkind Pinkus Goldfajn naar Wenen om in de leer te gaan bij een gerenommeerde vioolpedagoog. Dertien jaar later, tijdens de Roaring Twenties, kent heel Berlijn hem als Paul Godwin, de beroemdste Stehgeiger in die bruisende stad. Maar als Hitler in 1933 aan de macht komt, verandert zijn leven in een nachtmerrie. Aan de hand van het door haar gevonden feitenmateriaal vertelt Ernestine Brikkenaar - van Dijk, schrijfster van het boek "Maestro",  het ontroerende en verbijsterende levensverhaal van de violist Paul Godwin (1902-1982).

Meer informatie
Maandag 29 november 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. E.C. (Ernestine) Brikkenaar van Dijk
19:30 - 21:30
Locatie: Huis van Eemnes (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Dieren in de muziek
Dieren in de muziek
Cursuscode: MA025

Eeuwenlang hebben componisten zich laten inspireren door de natuur en dus ook door dieren. Soms hebben zij dierengeluiden letterlijk geïmiteerd. Maar vaak zijn het de beweging en het karakter van een dier die tot een compositie hebben geleid. Aan de hand van muziekvoorbeelden schetst musiciloge Henriët Griffioen in een letterlijke ‘vogelvlucht’ een beeld van de westerse muziekgeschiedenis. Behalve klassieke muziek passeren ook voorbeelden uit de jazz, het Franse chanson en de opera de revue.

Meer informatie
Vrijdag 14 januari 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 17,50
Mw. Drs. H. (Henriet) Griffioen
10:00 - 12:00
Locatie: Brinkhuis Laren (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Muziek van de 20ste eeuw
Muziek van de 20ste eeuw
Cursuscode: MA027

De muziek uit de 20ste eeuw kenmerkt zich door de vele uiteenlopende stijlen die naast elkaar zijn blijven bestaan. In de loop van de turbulente eeuw zoekt iedere componist op individuele wijze zijn eigen muzikale weg. Daarnaast speelt de opkomst van de Amerikaanse muziekcultuur in Europa een grote rol. Veel westerse componisten ontvluchten Europa en raken geïnspireerd door de muziek uit de Nieuwe Wereld. De wederzijdse invloed van volksmuziek, jazz, filmmuziek en popmuziek op de ‘klassieke’ muziek is enorm. Maar ook ballet, film en schilderkunst drukken hun stempel op de hedendaagse muziek. 

Meer informatie
Vrijdag 28 januari 2022
2 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 32,50
Mw. Drs. H. (Henriet) Griffioen
10:00 - 12:00
Locatie: Brinkhuis Laren (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Zang- en stemontwikkeling
Zang- en stemontwikkeling
Cursuscode: MA051

Zingen met plezier. Een stem, wat kun je daar allemaal mee doen? Praten, roepen, zingen. Je lichaam is je instrument waarmee je je gevoelens uit. Je mimiek en houding bepalen hoe je stem klinkt. Zing je graag, maar je weet niet hoe of je durft nog niet, dan is deze cursus er voor jou. Je leert op een praktische manier technieken waarmee je op een goede manier en met plezier je stem kunt gebruiken. Met elkaar zullen we dat oefenen aan de hand van een aantal met jullie uitgekozen liederen. De cursus is geschikt voor iedereen, koorervaring is niet vereist.

Meer informatie
Dinsdag 15 maart 2022
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 79,00
Mw. K. (Karin) Kuijper-Bouwmeester
13:30 - 15:30
Locatie: Pastoraal Centrum Mariakerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >