Er is nog zoveel leuks te leren!

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: AK003

China's Urban Villages

China's Urban Villages
Cursuscode: AK003

Van nederzetting tot miljoenenmetropool. Het fenomeen ‘nail houses’ is al meermalen in de Nederlandse media voorbijgekomen: woningen waarbij de grond tot aan de erfgrens afgegraven is en waarvan bewoners weigeren te vertrekken. In de media wordt een beeld geschetst dat dit een teken van verzet van de Chinese burgers is. Klopt dit beeld wel? Of ligt hier een andere waarheid aan ten grondslag? China kent al bijna drie decennia een zeer stormachtige urbanisatie. Vele rurale dorpen zijn opgeslokt door de uitdijende steden. Hierdoor is een wereldwijd uniek artefact ontstaan, genaamd: ‘Urban Villages’. Deze voormalige dorpen zijn op een eigen manier geürbaniseerd en zijn zo uniek omdat ze een scherp contrast vormen met de rest van de steden, opereren als een schaduw staat, een levendig straatbeeld kennen, een semi-illegale status hebben, bestaan uit zeer smalle straatjes en kenmerkend zijn voor de verscheidenheid aan gebouwen en inwoners. Tijdens deze avond gaan we dieper op de urbanisatie van China en urban villages in en zullen we diverse praktijkvoorbeelden aandragen van de Zuid-Chinese megapolis Shenzhen, waar we onderzoek naar dit fenomeen hebben gedaan.

Woensdag 27 oktober 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Dhr. I. (Ivo) Schalkwijk, Dhr. D. (Daan) van Schaik
20:00 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
I. (Ivo) Schalkwijk
I. (Ivo) Schalkwijk
Ivo Schalkwijk (1993) heeft voor zijn studie regelmatig China bezocht. Met zijn kennis van dit land wil hij graag anderen enthousiasmeren over China, de enorme diversiteit van het land tonen en een realistisch kijkje geven in het dagelijkse leven van de bewoners van China. Ivo was in China in het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma. Kort na zijn terugkeer besloot hij om terug te gaan en meer te leren over dit mysterieuze land. Hij leerde de Chinese taal, onderzocht het Chinese vergrijzingsprobleem, organiseerde studiereizen naar China en ondersteunde Chinees-Nederlandse culturele uitwisselingsprojecten. Recentelijk richtte hij zich op het gidsen van kleine groepen mensen naar China.
D. (Daan) van Schaik
D. (Daan) van Schaik
Daan van Schaik (1990) heeft voor zijn studie regelmatig China bezocht. Met zijn kennis van dit land wil hij graag anderen enthousiasmeren over China, de enorme diversiteit van het land tonen en een realistisch kijkje geven in het dagelijkse leven van de bewoners van China. Daan raakte in de ban van China tijdens zijn studie in Shanghai. Na een taalcursus en het onderzoeken van het Chinese fenomeen ‘Urban Villages’ is hij meer dan tien keer afgereisd naar China. Niet alleen omdat hij zo gefascineerd is door de taal, de mensen en de cultuur, maar ook vanwege zijn favoriete keuken; Chinese cuisine. Hij beheerst de fijne kneepjes van het koksvak (lees: wokken) en organiseert proefavonden met als doel westerlingen een kijkje te geven in de klassieke Chinese keuken. Als reisgids laat hij graag een ander China zien dan mensen gewend zijn van de westerse media.