Cursuscode: AK005

China’s Oude Garde, een andere kijk op de seniorenhuisvesting

Cursuscode: AK005

Een andere kijk op seniorenhuisvesting. In het holst van de nacht word ik opgebeld door een Chinese collega: “Mijn oma is ziek. Ik ga voor langere tijd naar huis om te helpen.” “En je werk dan”, vraag ik. “Ik heb al ontslag genomen”, reageert ze. Chinese en Westerse opvattingen over hoe je omgaat met ouderen in de samenleving verschillen veel van elkaar. Waar we in ons sterk geïndividualiseerde Nederlandse samenleving onze ouderen al sinds geruime tijd ‘wegstoppen’ in bejaardentehuizen, houdt China er een model op na gebaseerd op het Confucianistische concept van ‘filial piety’ (kinderlijke gehoorzaamheid), ofwel: de taak om ouderen te respecteren én verzorgen. Maar is dit concept vandaag de dag nog steeds van toepassing op een land dat in sneltreinvaart verandert? En kunnen Oost en West wellicht leren van elkaars zorg- en huisvestingsmodellen? Bereid je voor op een avond waarin we aan de hand van onderzoeksresultaten, persoonlijke ervaringen en luchtige anekdotes deze en andere vragen over de opkomende oude garde van China beantwoorden.

Woensdag 3 november 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Dhr. I. (Ivo) Schalkwijk, Dhr. D. (Daan) van Schaik
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
I. (Ivo) Schalkwijk
Ivo Schalkwijk (1993) heeft voor zijn studie regelmatig China bezocht. Met zijn kennis van dit land wil hij graag anderen enthousiasmeren over China, de enorme diversiteit van het land tonen en een realistisch kijkje geven in het dagelijkse leven van de bewoners van China. Ivo was in China in het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma. Kort na zijn terugkeer besloot hij om terug te gaan en meer te leren over dit mysterieuze land. Hij leerde de Chinese taal, onderzocht het Chinese vergrijzingsprobleem, organiseerde studiereizen naar China en ondersteunde Chinees-Nederlandse culturele uitwisselingsprojecten. Recentelijk richtte hij zich op het gidsen van kleine groepen mensen naar China.
D. (Daan) van Schaik
Daan van Schaik (1990) heeft voor zijn studie regelmatig China bezocht. Met zijn kennis van dit land wil hij graag anderen enthousiasmeren over China, de enorme diversiteit van het land tonen en een realistisch kijkje geven in het dagelijkse leven van de bewoners van China. Daan raakte in de ban van China tijdens zijn studie in Shanghai. Na een taalcursus en het onderzoeken van het Chinese fenomeen ‘Urban Villages’ is hij meer dan tien keer afgereisd naar China. Niet alleen omdat hij zo gefascineerd is door de taal, de mensen en de cultuur, maar ook vanwege zijn favoriete keuken; Chinese cuisine. Hij beheerst de fijne kneepjes van het koksvak (lees: wokken) en organiseert proefavonden met als doel westerlingen een kijkje te geven in de klassieke Chinese keuken. Als reisgids laat hij graag een ander China zien dan mensen gewend zijn van de westerse media.