Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KC069

Vrouwen van Bauhaus

Vrouwen van Bauhaus
Cursuscode: KC069

In het interbellum verandert de positie van de vrouw. Kon zij tot dan toe niet stemmen of slechts met moeite een opleiding volgen, na de eerste Wereldoorlog verandert dat. Dat deze emancipatoire beweging niet zonder slag of stoot ging is ook te zien in het zeer progressieve Bauhaus (1919-1932). Deze kunstopleiding die in 1919 start onder leiding van Walter Gropius, had het eerste jaar als wervingsboodschap dat er geen onderscheid gemaakt zou worden tussen mannelijke en vrouwelijke studenten. Ofschoon het Bauhaus tot op heden gezien wordt als een zeer ruimdenkende kunstopleiding, gold dat, ondanks de goede voornemens, niet voor de vrouwelijke studenten. Zowel docenten als bestuur probeerden na het eerste jaar vrouwen zo veel mogelijk te weren.

In deze lezing bespreekt Liesbeth Havermans het ontstaan en de visie van het Bauhaus en op welke wijze de vrouwen door  diverse beroemde docenten werden gedwarsboomd.

Tenslotte laat zij van een aantal vrouwen hun prachtige revolutionaire kunstwerken zien, die zij ondanks die forse tegenwerking produceerden.

 

Maandag 13 februari 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 17,50
Mw. E.M.J. (Liesbeth) Havermans
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
E.M.J. (Liesbeth) Havermans
E.M.J. (Liesbeth) Havermans
Liesbeth Havermans was in haar werkend bestaan docente biologie aan de middelbare school en na haar pensioen heeft zij zich in talloze onderwerpen verdiept, waar zij lezingen over geeft. Eerder heeft zij voor de Volksuniversiteit een lezing gegeven over de juwelen van Lalique en over de Art Nouveau.