Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KC055

Piero della Francesca

Piero della Francesca
Cursuscode: KC055

Piero della Francesca leefde van 1412-1492. Hij was tijdens zijn leven zowel bekend als schilder als om zijn mathematische geschriften, onder andere over het perspectief. Zijn bekendheid vervloog snel na zijn overlijden. Men vond hem te modern. Maar ook omdat zijn belangrijkste werk, een mathematische handleiding voor schilders, door een tijdgenoot werd geplagieerd en niet meer aan hem werd toegekend. Pas de laatste tientallen jaren staat hij weer in de belangstelling en heeft het onderzoek naar della Francesca een vogelvlucht genomen. Hij is een kunstenaar met een voor die tijd vernieuwende eigen stijl, Zijn fresco’s hebben ruimte, helderheid en ongeëvenaarde subtiliteit.

Piero's beheersing van de meetkunde is in zijn schilderingen terug te vinden: de ietwat eivormige hoofden, de driehoekige lijnen waarin de figuren zich dikwijls tot elkaar verhouden. In die vormen komen rustige, serene voorstellingen naar voren in harmonieuze kleuren, met verstilde gelaatstrekken.

Welke methodieken hij gebruikt om zijn kleurrijke fresco’s te schilderen wordt belicht. Veel van zijn werk is verloren gegaan. Maar sommige fresco’s zijn door een wonder bewaard gebleven. Van twee werken komt hun bijzondere overlevingsgeschiedenis aan de orde.

Dinsdag 13 december 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 17,50
Mw. E.M.J. (Liesbeth) Havermans
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
E.M.J. (Liesbeth) Havermans
E.M.J. (Liesbeth) Havermans
Liesbeth Havermans was in haar werkend bestaan docente biologie aan de middelbare school en na haar pensioen heeft zij zich in talloze onderwerpen verdiept, waar zij lezingen over geeft. Eerder heeft zij voor de Volksuniversiteit een lezing gegeven over de juwelen van Lalique en over de Art Nouveau.