Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KC037

Kierkegaard, vader van het existentialisme

Kierkegaard, vader van het existentialisme
Cursuscode: KC037

Søren Kierkegaard (5 mei 1813 in Kopenhagen) vertrekt na het afronden van een studie theologie naar Berlijn om filosofiecolleges te volgen. Hij wordt daarna terloops schrijver. Tussen 1843 en 1847 schrijft hij maar liefst 15 werken, zijn eerste grote werk Of-Of, maar ook de boekjes De Herhaling en Vrees en beven. Ook hield hij nog een uitgebreid dagboek bij. In die drie geestdriftige jaren vestigde hij zijn reputatie als een van de grote filosofen uit de geschiedenis. De werken die hij schreef zijn geen korte essays of verhalen, maar literaire, filosofische verhandelingen, waarin hij de basis legde voor het denken over de moderne mens.

Omdat hij in zijn filosofisch werk het belang van persoonlijke keuzes benadrukt, wordt Kierkegaard vaak gezien als de wegbereider van het existentialisme, de filosofische stroming die Sartre en Camus later zo beroemd zou maken. Ook in deze tijd is daar nog veel over te zeggen.

Dinsdag 27 september 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 17,50
Dhr. Drs W. (Wim) Dooge
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Huizen (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
Drs W. (Wim) Dooge
Drs W. (Wim) Dooge
Wim Dooge is econoom en filosoof, werkzaam geweest in de profit en non-profit sector; hij heeft een grote passie voor Europese kunst en cultuur.