Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KC033

In het kielzog van Willibrord

In het kielzog van Willibrord
Cursuscode: KC033

Rivieren waren in de 6e-7e eeuw de eerste snelwegen tussen nederzettingen te midden van de zompige venen. Hierlangs kwam de christelijke godsdienst, in het kielzog van de Ierse monnik Willibrord en zijn gezellen, in het Gooi terecht: langs de Oude Rijn via de Utrechtse Vecht tot in Oud-Naarden. Vaak werden kerken het eerst gebouwd op hogere zandruggen of terpen. Mensen voelden zich hier beschermd tegen het onvoorspelbaar plotseling opkomende water. Inmiddels ligt de oudste kerk van onze regio al zo’n 600 jaar onzichtbaar ónder water!
In deze lezing volgen we Willibrords spoor terug van Oud-Naarden, via o.a. Muiderberg, Nederhorst en Breukelen tot in het Romeinse castellum, het Domplein bij de splitsing van Rijn en Vecht. Onderweg belichten we de landschappelijke ligging, bouw en kenmerken van enkele kerken. Misschien eindigen we zelfs in Oegstgeest, waar Willibrord ooit in onze lage landen begon.

 

Donderdag 9 februari 2023
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 17,50
Dhr. R.J.M. (Ruud) Hehenkamp
19:30 - 21:00
Locatie: Bibliotheek Huizen (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
R.J.M. (Ruud) Hehenkamp
R.J.M. (Ruud) Hehenkamp
Ruud Hehenkamp (1940) volgde een klassieke opleiding tot geestelijke in het kader van het ‘rijke roomse leven’. Hij liet zich echter net niet tot priester wijden en trad in 1971 uit. Godsdienstonderwijs verzorgen aan een middelbare school in Bussum werd zijn vak. Uiteindelijk werd hij schoolleider. Sinds zijn pensionering doet hij vrijwilligerswerk in kerkelijk en maatschappelijk verband en schrijft hij artikelen over de lokale geschiedenis voor de stichting Tussen Vecht en Eem (TVE). Gedurende enkele jaren publiceerde hij beeldgedichten in het Nieuwsblad voor Huizen.