Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: IF037

Lezing over Muider Kruitfabriek

Lezing  over Muider Kruitfabriek
Cursuscode: IF037

Guus Kroon, stadsgids van Muiden, vertelt over de ruim 300-jarige geschiedenis van Kruitfabriek De Krijgsman in Muiden. De fabriek drukte van 1702 tot 2004 een groot stempel op het vestingstadje.  Enerzijds waren er de werkgelegenheid en economische bedrijvigheid, anderzijds waren er branden en explosies die veel schade aanrichtten en tientallen levens kostten.

Buskruitmolen de Krijgsman verhuisde in 1702 van Amsterdam naar Muiden. Reinier van Cuyk startte de productie en na verloop van tijd kwam de kruitmolen in handen van de familie Bredius. In 1865 werd er een moderne fabriek gebouwd, aangedreven door een stoommachine. Op 19 januari 1883 vloog de fabriek de lucht in en er vielen twaalf doden, naast vele gewonden en enorme schade in Muiden.

De Kruitfabriek werd toch weer opgebouwd. Er werd veel verdiend aan de Eerste Wereldoorlog. Daarna ging de fabriek dicht. Pas in 1921 kwam de productie weer op gang, met een ander soort kruit. De Nederlandse Springstoffen Fabrieken heette het bedrijf toen. Er volgden diverse explosies, in 1924 en 1925, waarbij een werknemer om het leven kwam. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog was er weer veel werk.

Tijdens de oorlog werden er alleen surrogaatproducten gemaakt, zoals thee en zeep. In 1947 vond er een ramp plaats bij het uitladen van granaten. Er vielen 17 doden. Ook in 1963, 1966, 1970, 1972 en tweemaal in 1983 waren er explosies met doden, gewonden en veel schade. De fabriek sloot in 2004. Inmiddels wordt er, na veel verzet,  een grote nieuwe woonwijk gebouwd: de Krijgsman.

Vrijdag 27 januari 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 17,50
Dhr. A.H.C. (Guus) Kroon
14:00 - 16:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
A.H.C. (Guus) Kroon
A.H.C. (Guus) Kroon
De 65-jarige Guus Kroon is het gezicht van Muiden, ook zou je hem het historische geweten van Muiden kunnen noemen. In 2018 werd hij al uitgeroepen tot Muider van het Jaar en afgelopen maand mocht hij ook nog de Muider Roemer in ontvangst nemen. De in Muiden geboren en getogen Kroon kreeg de Muider Roemer omdat hij zich al tientallen jaren in de geschiedenis van zijn stad verdiept. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het Halifaxmonument en was hij verantwoordelijk voor de eerste officiële herdenking van alle slachtoffers die zijn omgekomen bij kruitfabriek de Krijgsman. Verder geeft de Muider vrijwillig stadsrondleidingen door Muiden en draagt hij de kennis en de geschiedenis van de stad over aan inwoners en bezoekers.