Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: IF003

De geschiedenis van Bensdorp

De geschiedenis van Bensdorp
Cursuscode: IF003

Het Amsterdamse cacao- en chocoladebedrijf Bensdorp & Co besluit de nodige ruimte voor uitbreiding van haar fabriekscomplex niet meer in de binnenstad te zoeken. In 1884 opent het concern een tweede fabriek in Bussum. Naast de net geopende spoorlijn. Tevergeefs hebben het gemeentebestuur en omwonenden bezwaar gemaakt tegen de vestiging van de fabriek in het villadorp.

Het gaat in de hiernavolgende jaren zo goed op de markt van cacao- en chocoladeproducten dat keer op keer nieuwe gebouwen verrijzen op het terrein aan de Nieuwe Spiegelstraat. Bensdorp kent een enorme groei en verwerft een wereldnaam. Fabrieken worden geopend in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zuid-Afrika. Wel wordt de Amsterdamse vestiging afgestoten en het hoofdkantoor naar Bussum verplaatst. Nauwelijks is voor te stellen hoe belangrijk de rol van de chocoladefabriek in de Bussumse samenleving is geweest. Meerdere generaties Bussummers vonden werk bij de fabriek en de maatschappelijke betekenis van “onze” Bensdorp in de lokale samenleving was groot. De geluids- en stankoverlast was lange tijd een geaccepteerd gegeven.

Grote veranderingen komen na de Tweede Wereldoorlog. Internationalisering leidt tot grote veranderingen op de consumentenmarkt (de Amerikaanse “candybars”!), en in veel bedrijfstakken vormen zich multinationals. Nog een verandering: het toenemend milieubewustzijn. Bensdorp verliest haar vooraanstaande positie. Renovatie van de verouderde fabrieksgebouwen en modernisering van de productieprocessen helpen onvoldoende. In 1973 neemt Unilever de firma over, om deze in 1985 aan de Franse international Barry door te verkopen. Het doek valt in 2002.

Jarenlang is vergaderd over de herbestemming van het fabrieksterrein. Een drietal Bensdorpgebouwen en een schoorsteen herinneren aan de opkomst en ondergang van een Bussums wereldconcern.

 

Vrijdag 6 januari 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 17,50
Mw. Jonker
14:00 - 16:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Jonker
Jonker
Hans Jonker heeft zich in de geschiedenis van Bensdorp verdiept en heeft een aantal jaar geleden hierover een boek geschreven. Hij heeft een presentatie voorbereid met veel beelden. Jammer genoeg is er van het oude fabrieksterrein niet veel meer te zien, maar met zijn presentatie weet hij het oude terrein en de fabriek weer naar voren te halen.