Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: IF023

Het Eerbetoon

Het Eerbetoon
Cursuscode: IF023

Paul Joseph werd begin 2018 tachtig jaar. Ter gelegenheid daarvan vatte hij het plan op om een ingrijpende periode van zijn leven op een bijzondere manier aan zijn kleinkinderen te vertellen. En om een eerbetoon te brengen aan al degenen die daarbij een belangrijke rol speelden. 

Documentairemaker Annet Betsalel volgde Paul, die de oude vluchtroute naar Zwitserland opnieuw afreisde en alle plekken bezocht die de ouders van Paul met hem (hij was toen 5 jaar) tijdens hun vlucht voor de nazi’s aandeden, gebaseerd op het dagboek dat Pauls vader heeft geschreven (zeer waarschijnlijk na aankomst in Zwitserland). 

De film begint in Heidelberg, vanwaar zijn ouders in 1936 nazi-Duitsland ontvluchtten. Zij vestigden zich eerst in Amsterdam, zoals vele andere Duitsjoodse vluchtelingen, maar verhuisden al snel naar Naarden met als doel om beter in de Nederlandse samenleving te integreren. Die hoop werd verstoord toen Nederland in mei 1940 onder de voet werd gelopen. Als snel kwamen er beperkingen voor joden. 

Het gezin Joseph was tot eind februari 1943 ‘bis auf weiteres von Arbeitseinsatz gesperrt’, een eufemisme voor vrijstelling van transport via Westerbork naar de vernietigingskampen Auschwitz of Sobibor. Met behulp van de burgerij van

Naarden ontsnapte het gezin tijdig aan deportatie en vluchtte naar Zwitserland. 

Het relaas van deze geslaagde vlucht is de basis voor de documentaire, een reisverhaal met ontroerende ontmoetingen in vijf landen: Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland, maar ook met het wrange verhaal van het verraad van een Nederlandse douanier, dat diens vrienden in het verzet duur is komen te staan. Lengte van de film is 78 minuten.

 

Maandag 7 november 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 17,50
Mw. A.J.H. (Annet) Betsalel-Beukers
19:30 - 21:30
Locatie: Synagoge Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
A.J.H. (Annet) Betsalel-Beukers
A.J.H. (Annet) Betsalel-Beukers
Documentairemaker en schrijfster Annet Betsalel volgde Paul, die de oude vluchtroute naar Zwitserland opnieuw afreisde en alle plekken bezocht die de ouders van Paul met hem (hij was toen 5 jaar) tijdens hun vlucht voor de nazi’s aandeden, gebaseerd op het dagboek dat Pauls vader heeft geschreven (zeer waarschijnlijk na aankomst in Zwitserland).