Breitner en Israëls; vriendschap en rivaliteit

Prijs € 13,00
Code CUL-773
NIEUW!
Lezing
8 april 2020
Woensdag 19.30-21.30 uur
Brinkhuis, Laren
Dianan Kostman

Vanaf februari 2020 is in het Kunstmuseum Den Haag (voorheen het Gemeentemuseum) de tentoonstelling Breitner en Israëls: vriendschap en rivaliteit te zien.

Kunsthistorica Diana Kostman neemt u tijdens deze lezing mee langs leven en werk van Breitner en Israëls. Zij behoorden tot de grote kunstenaars van de laat negentiende eeuw. Ze bewonderden, inspireerden en beneden elkaar en doorliepen soortgelijke ontwikkelingen in hun leven. Beide kunstenaars volgden hun officiële kunstopleiding in Den Haag, waar Breitner enigszins jaloers was op zijn acht jaar jongere collega Israëls, zoon van de beroemde kunstenaar Jozef Israëls en daarmee de nieuwe grote belofte in de kunstwereld.

De kunstenaars verhuizen kort na elkaar naar Amsterdam, waar Breitner zich al snel specialiseert in los geschilderde scènes van het moderne stadsleven, terwijl Israëls nog steeds zoekende is naar een eigen stijl. De rollen lijken in deze periode omgedraaid te zijn en nu is het Israëls die Breitner benijdt. De spanningen tussen beide kunstenaars lopen zo sterk op dat zij gedurende een periode van bijna tien jaar door een ruzie uit elkaar gedreven worden. Toch bleven zij ook wedijveren en elkaar inspireren.Aanvullende informatie

Ga naar top