Op ontdekkingstocht door Huizen

20-inf-142-_rondleiding_huizen

Prijs € 11,00
Code INF-142
Gaat niet door i.v.m. Corona
Rondwandeling
27 maart 2021
Zaterdag 10.30-12.30 uur
Verzamelen Het Wapen van Huizen, Naarderstraat 2, Huizen
Eef van der Poel

Inschrijving voor deze activiteit is gesloten.


Vissers, folklore en sterke verhalen                                                                                                   
Het oude boerendorp Huizen is onlosmakelijk verbonden met ’t Gooi, maar is door haar kerkelijke geschiedenis en de opkomst & ondergang van de visserij altijd een buitenbeentje geweest. Ook al is de klederdracht uit het straatbeeld verdwenen, de echte Huizer en het Huizer dialect bestaan nog steeds, zo ook de fraaie historische kern. Maar dit dorp heeft meer interessante details.

Speciaal voor de Volksuniversiteit is een uitvoerige rondleiding samengesteld waarin onontdekte pareltjes tevoorschijn komen. Zoals de fraaie gevels en gevelstenen, het vroegere leven op de boerderij en de stempel die architect Wijgert Kooij op bepaalde bouwwerken heeft gedrukt. Op de route zien we idyllische straatjes en steegjes, boerderijtuinen, bijzondere beelden en uitingen van vakmanschap. We bezoeken een ambachtelijke bakker en de Wolfskamerbuurt, krijgen in het Huizer Museum een glimp van de fraaie klederdracht te zien en sluiten af met een bezoek aan de Oude Kerk.


 Eef van der Poel is geboren en getogen in Huizen en kan op een bevlogen wijze de historie van het dorp tot leven brengen. Enthousiast vertelt zij over het zware leven dat de vissers en de vissersvrouwen leidden, de onzekerheid en werkloosheid die volgde op de afsluiting van de Zuiderzee en de opkomst van de kaashandel. Ook kent ze de geschiedenis die schuil gaat achter elke gevel; van boerderijen tot de voorname huizen van hangenbazen.