Van Godshuis via Preekkerk ....naar.....?

20-cul-852_monica_-__kathedraaltjes_3

Prijs € 14,00
Code CUL-852
Gaat niet door i.v.m. Corona
Lezing
11 februari 2021
Donderdag 19.30-21.00 uur
Bibliotheek HLB, Huizen
Ruud Hehenkamp

Inschrijving voor deze activiteit is gesloten.


Wat doen we, nu God ‘verhuist’, met al zijn gebouwen? De silhouetten van veel katholieke en protestantse kerken steken als een krachtig baken boven onze dorpen uit. Het zijn soms zelfs middeleeuwse parels in onze omgeving die je liefkozend ‘kathedraaltjes’ kunt noemen. Wat maakt deze gebouwen eigenlijk tot kerken? Hoe ‘hoort’ een kerk er binnen en buiten uit te zien? Welke beleving roept een kerkgebouw op?

In deze lezing gaan we na wat er gemeenschappelijk is aan al die gebouwen, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Gaan we ze missen, nu er steeds meer worden gesloten en gesloopt? De brand in de Nôtre Dame maakte duidelijk van wel. Maar wát zouden we dan missen? De beleving of de architectuur of …..? Belicht worden onder meer enkele karakteristieke kerkgebouwen en hun bijzondere historie in Blaricum, Eemnes, Laren en Huizen.

Ruud Hehenkamp volgde een klassieke opleiding tot geestelijke in het kader van het ‘rijke roomse leven’. Hij liet zich echter net niet tot priester wijden en trad in 1971 uit. Godsdienstonderwijs verzorgen aan een middelbare school in Bussum werd zijn vak. Uiteindelijk werd hij schoolleider. Sinds zijn pensionering doet hij vrijwilligerswerk in kerkelijk en maatschappelijk verband en schrijft hij artikelen over de lokale geschiedenis voor de stichting Tussen Vecht en Eem (TVE). Momenteel publiceert hij ook beeld-gedichten in het Nieuwsblad voor Huizen.