Nieuws

NIEUWS

Veiligheid cursisten voorop


‘Het was een heidens karwei.’ Hanneke Nolten, voorzitter van Volksuniversiteit Het Gooi,  kijkt terug op zes zeer hectische weken, waarin alle activiteiten en cursussen vanwege de Corona epidemie werden stopgezet of afgelast. Dat betekende alle hens aan dek om cursisten en docenten zo snel mogelijk duidelijkheid te geven en alles netjes af te handelen.

“Er is door de medewerkers met man en macht gewerkt,“ vertelt Nolten. “Alle betalingen van nog niet gestarte cursussen terugstorten, cursisten informeren, docenten informeren, in samenspraak met docenten proberen regelingen te bedenken om gemiste lessen alsnog in te halen en te compenseren. Dat is voor een reguliere school al een hele opgave, maar wij werken met een handjevol vrijwilligers en één parttime kracht. Ik ben dan ook bijzonder trots op het team en op de docenten, die vaak op eigen initiatief online de cursus voor zover mogelijk hebben doorgezet.“
Intussen staat het programma voor het nieuwe seizoen ’20-21 alweer in de steigers,
want “Je moet optimistisch blijven” aldus Nolten. “Maar de veiligheid van cursisten en medewerkers staat absoluut voorop. We zijn aan het kijken wat de locaties waar we normaal onze activiteiten houden, o.a. het Brinkhuis, Huis van Eemnes en Blaercom aan ruimte nu kunnen bieden en wat dit betekent voor de aantallen cursisten, rekening houdend met die anderhalve meter. Tegelijkertijd zijn we ook aan het kijken naar alternatieve locaties, want met de bestaande alleen redden we het waarschijnlijk niet. Een ingewikkelde puzzel; alle vaste waarden staan op z’n kop..”

Online
De Volksuniversiteit is ook aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn voor online activiteiten, zoals lezingen. “Maar de Volksuniversiteit ontleent z’n bestaansrecht ook in hoge mate aan het sociale en lokale aspect, naast goed en betaalbaar onderwijs. Online activiteiten zullen altijd primair een aanvulling zijn; het kan nooit voorzien in de behoefte aan contact en gezelligheid. Net als iedereen kunnen we alleen maar hopen dat we zo snel mogelijk weer naar normale verhoudingen terug kunnen. Maar tot die tijd vraagt deze situatie alle creativiteit die we in huis hebben.”
Het is de bedoeling dat het nieuwe programma van de VU in juni online staat. www.volksuniversiteithetgooi.nl